Spara i aktier och fonder

Ett relativt lätt sätt att komma igång och spara pengar är att investera sina pengar i aktier och fonder. Förhoppningen är att de fonder och aktier man köper ska öka i värde vilket resulterar i en avkastning den dagen man säljer aktien eller fonden.

Indexfonder

För dig som är ny på aktier och fonder kan det vara svårt att veta var man ska placera sina pengar och det är alltid en risk med att investera då värdepappret man investerar i kan minska i värde. Men en av de säkrare alternativen att investera i är att investera i en indexfond. Om man tar Avanza Zero som ett exempel så är det en avgiftsfri fond vars mål är att efterlikna OMX30 som är en mix av de 30 största bolagen i Sverige. Här får man en bra spridning av stabila bolag i olika branscher vilket minskar risken för att den ska tappa i värde. Det är också viktigt att investera långsiktigt och att ha en placeringshorisont på minst 5 år för, annars finns det risk att man investerar sina pengar i en tillfällig nedgång. Därför är det viktigt att sprida ut sina köp under en längre tid för att minska risken för att köpa på en eventuell topp.

Utdelningsaktier

Ett annat populärt sätt att spara pengar är genom att köpa utdelningsaktier. En aktie som erbjuder utdelning innebär att de ger en del av sin vinst tillbaka till sina aktieägare. Det här gör att man inte är lika beroende av att aktien ska öka i värde då man får en utdelning oavsett kursutveckling. Dock bör man inte bara stirra sig blind på hur stor utdelningen är utan se till att köpa bolag vars affärsidé man tror på.

Investmentbolag

Ett investmentbolag är ett företag vars affärsidé är att investera sitt kapital i andra företag. Fördelen med att köpa aktier i ett investmentbolag är att då slipper man själv vara aktiv och läsa på om olika företag utan låter investmentbolaget sköta det istället. I Sverige finns ett flertal olika investmentbolag som är exponerade mot olika branscher. De mest välkända och populära är Investor, Kinnevik och Latour.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)